Boergeiter

er glade fjellklatrere!

Boergeit

Boergeitene trives best i brattere terreng enn Kvitfjells sorte løyper. Boergeitene spiser urter på fjellhyller der ingen andre dyr beiter, og lever opp til sitt rykte som fjellklatrere. Dette gir muskler og kjøttfyldige geiter med god smak. I tillegg har de et veldig godt lynne og er intelligente dyr med en utrolig stå på vilje! Lett å bli fascinert av disse flotte dyrene.

Opprinnelig kommer Boergeitene fra Sør-Afrika. De finnes nå i mindre besetninger rundt om i Norge, og antall dyr er i vekst. De får vanligvis 1–3 kje en gang i året, og mødrene får ha kjeene sine selv i motsetning til geiter som brukes i melkeproduksjon. Boergeiter er ammegeiter og brukes bare til kjøtt.

Disse geitene har en tyngre og mer kjøttfyldig kropp enn mange andre geiter. Geitekjøttet er magrere enn kyllingkjøtt, og er rikt på proteiner. Geitekjøtt er det mest spiste kjøttet på verdensbasis, da det er svært vanlig å spise geit i Asia og Afrika. I Norge er det flere og flere som etterspør dette magre, gode kjøttet nå. Norsk Boergeit har utviklet et oppskriftshefte som kan skaffes.

Hos oss på Myrvoll gård har vi en liten besetning som øker for hvert år. Boergeitene våre får kje i mars, og de får tilgang til å gå ut et par uker etter kjeing. De går selv fra gården vår og opp Myrlia i særs ufremkommelig og bratt terreng til de når Segelstadseterkampen i Kvitfjellområdet tidlig i juni. Vi henter de igjen når det nærmer seg snøfall. Da er geiter og kje runde og fine. Bukkekjeene sendes til slakt i oktober/november med slaktevekt på rundt 15 kg. Foreløpig har vi bare noen få kjeslakt til salgs, men det blir flere for hvert år.

 

Hvorfor unne deg kjøtt fra Bonde Syltes boerkje?

  • Ressursvennlig kjøtt. Boergeiter spiser urter, kvist og lauv som ikke andre husdyr spiser så mye av.
  • De gjør også nytte for seg fordi de er gode landskapsryddere!
  • Med tanke på å redusere animalsk fett, er Boerkjøtt et godt alternativ fordi det er magrere enn kyllingkjøtt
  • Bærekraftig kjøtt. Geiteflokken får minimalt med kraftfôr; kun ved kjeing. Dermed spiser ikke geitene korn som kunne blitt menneskemat.

 

Vi er en del av Gudbrandsdalsvegen